Hypotheek en creditcard? Lees hier alle nodige informatie

Wanneer je bezig bent met het proces van het kopen van een woning zul je al gauw merken dat je tegen een aantal punten oploopt wanneer het draait om de hypotheek. De maximale hypotheek die jij kunt krijgen voor je nieuwe huis hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een studieschuld bij DUO die je nog af moet betalen, aan eventuele alimentatie die je moet betalen en aan je creditcard. Een creditcard wordt door geldverstrekkers gezien als een lening wanneer je deze in termijnen betaalt. Deze en andere factoren hebben allemaal invloed bij het afsluiten van een hypotheek. Lees in dit artikel meer omtrent de gevolgen van een creditcard voor je hypotheek.

 

Berekenen maximale hypotheek

Om een hypotheek te kunnen krijgen voor een nieuwe woning wordt er altijd naar je inkomen gekeken, en dan met name naar je toetsinkomen wat over het algemeen lager ligt dan je bruto inkomen. Dit is zo omdat diverse financiële verplichtingen daar nog van af worden getrokken. Hierdoor zijn je maandlasten hoger (je geeft iedere maand meer uit) en wordt daardoor jouw hypotheek logischerwijs lager. Verder wordt er ook gekeken naar de waarde van de woning die je wilt kopen. Een creditcard hebben kan een van de financiële verplichtingen zijn waar naar wordt gekeken wanneer je een hypotheek af wilt sluiten. De hypotheekverstrekker kijkt hierbij altijd naar de mogelijkheden van jouw creditcard.

 

Effect creditcard op je hypotheek

Heb je een creditcard waarbij je de mogelijkheid hebt om in etappes, dus gespreid, te betalen? Dan wordt je creditcard automatisch geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit is zelfs het geval wanneer je geen gebruik maakt van deze functie. Kijk dus altijd naar de mogelijkheden van verschillende creditcards voordat je er eentje afsluit zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan op het gebied van schulden en aantekeningen. Bij een creditcard met de mogelijkheid tot gespreid betalen wordt de bestedingsruimte gezien als schuld, die zichtbaar is voor de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker kan de maximale maandlast verlagen met 2% van de bestedingsruimte.

 

Rekenvoorbeeld: creditcard en hypotheek

Deze 2% van de bestedingsruimte van je creditcard wordt altijd van je maximaal mogelijke maandlast afgehaald. Ben je benieuwd wat voor een invloed een dergelijke creditcard op je hypotheek kan hebben? Maak dan een makkelijk rekensommetje. Neem bijvoorbeeld het eenvoudige voorbeeld dat je bij een bestedingsruimte van 5000 euro maar liefst 100 euro in de maand minder aan hypotheek kunt besteden. Wanneer je even verder rekent zul je al gauw zien dat een hypotheek met bijvoorbeeld een looptijd van 30 jaar een stuk lager uit zal vallen wanneer je gebruik maakt van een creditcard met termijnbetalingen. En dan zijn daar de andere factoren nog niet eens bij gerekend waardoor het bedrag alleen nog maar hoger wordt.

 

Is een creditcard bij hypotheek altijd een probleem?

Het antwoord is kort en krachtig: nee. Alleen creditcards waarmee je gespreid kunt betalen staan geregistreerd bij het BKR. Om je droomwoning te kunnen kopen met een goede hypotheek is het aan te raden om bovenstaande mogelijkheden omtrent gespreid betalen met je creditcard ‘uit’ te zetten. Dit is niet bij alle aanbieders van creditcards mogelijk. In dat geval is het aan te raden om je creditcard op te zeggen (uiteraard na afbetaling van eventuele openstaande bedragen) en over te stappen op een andere aanbieder. Creditcards vergelijken met elkaar doe je hier.

 

100% zekerheid met je creditcard en hypotheek

Wil je er echter zeker van zijn dat je een hypotheek kunt afsluiten en wil je blijven profiteren van de voordelen van een creditcard? Dan kies je dus voor een creditcard waarmee je niet in termijnen kunt betalen óf je kiest voor een handige prepaid creditcard. Een prepaid creditcard werkt als het ware als een soort beltegoedkaart die je opwaardeert op je telefoon. Je zet een x bedrag op je prepaid creditcard en je kunt alleen dat bedrag spenderen wanneer je je creditcard gebruikt. Zo hoef je nooit iets te betalen met geld wat je nog niet hebt en weet je zeker wat je uitgaven zijn. De BKR hoeft in dit geval geen toetsing te doen omdat je geen geld leent. Je geeft alleen je eigen geld uit wanneer je een prepaid creditcard gebruikt. Ideaal wanneer je van plan bent om een hypotheek af te sluiten.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0