De voordelen van een creditcard

De voordelen van een creditcard (+ de nadelen)

Meer dan 50% van de Nederlanders heeft tegenwoordig een creditcard. Toch blijven de pinpas en contant geld het qua populariteit winnen van de creditcard. In 2015 werd 50% van de aankopen afgerekend met een pinpas, 49,5% werd contant betaald en maar 0,5% werd betaald met een creditcard. Als je de voordelen van een creditcard vergelijkt met die van een pinpas wint de creditcard glansrijk en lijkt het onbegrijpelijk dat we niet met z’n allen massaal betalen met dit stukje plastic. Met een goede creditcard actie krijg je hem   zelfs het eerste jaar helemaal gratis!

naamprijs per jaarbeoordeling
MasterCard Classic

MasterCard Classic

Betaal overal ter wereld met aankoopverzekering én krijg nu bovendien het eerste jaar gratis.

20.00
20,00
limiet: 5000
366
56 beoordelingen
1e jaar gratis
Vergelijk details
2 Visa World Card

Visa World Card

Wereldwijd geaccepteerd en nu het eerste jaar gratis. Tijdelijk ontvang je nu € 25 vakantiegeld op je Visa kaart.

36.50
36,50
limiet: 5.000
388
40 beoordelingen
1e jaar gratis
€ 25 vakantiegeld cadeau
Vergelijk details
3 N26 Debit Mastercard

N26 Debit Mastercard

De N26 Mastercard Debit is gratis bij een betaalrekening, niet alleen het eerste jaar maar gedurende de gehele looptijd. Er vindt geen BKR toetsing plaats en met een spoedverzending heb je de kaart binnen 48 uur in huis.

0
0
limiet:
352
44 beoordelingen
binnen 48 uur verzonden
Gratis Debit Mastercard bij een N26 bankrekening
Vergelijk details
4 VIABUY prepaid creditcard

VIABUY prepaid creditcard

Binnen 24-uur geleverd & zonder BKR toetsing.

19.90
19,90
limiet: geen
313
168 beoordelingen
binnen 24 uur verzonden
geen BKR toetsing
Vergelijk details
5 Visa World Panda Card

Visa World Panda Card

Steun automatisch een goed doel met deze creditcard. Geniet verder van alle betrouwbaarheid van Visa. Nú het eerste jaar gratis.

36.50
36,50
limiet: 5.000
291
32 beoordelingen
1e jaar gratis
€ 25 vakantiegeld
Vergelijk details

Voordelen van een creditcard

1. Aankopen zijn automatisch 180 dagen tot een jaar verzekerd

Betaal je in een fysieke winkel of in een webwinkel met je pinpas dan zijn de producten níet verzekerd. Laat je je gloednieuwe camera vallen dan draai je zelf op voor de kosten. Heb je echter de betaling gedaan met een creditcard, dan kun je aanspraak maken op de automatische verzekering. Deze verzekering geldt ook voor zakelijke aankopen die gedaan worden met je zakelijke creditcard. Ben je student? Ook dan is het mogelijk om te genieten van alle creditcard voordelen. Er zijn namelijk speciale creditcards voor studenten.

2. Aflevergarantie

Als je iets bestelt in een webshop heb je automatisch aflevergarantie. Wordt je bestelling niet geleverd of krijg je bijvoorbeeld een namaakproduct, dan draait de creditcardmaatschappij de betaling terug en betaal je dus niets.

Dit geldt ook voor een vakantie die je hebt betaalt met je kredietkaart. Gaat de reisorganisatie failliet, dan kun je aanspraak maken op terugbetaling.

3. Wereldwijd betaalgemak

In het buitenland kun je lang niet overal betalen met je pinpas, terwijl je met je creditcard zelfs op het meest afgelegen eiland terecht kunt. Je kunt er niet alleen je drankjes mee betalen, maar je hebt in het geval van calamiteiten altijd ‘geld’ op zak. Ga jij binnenkort op vakantie en heb je nog geen creditcard? Je kunt altijd met spoed een creditcard aanvragen. Je nieuwe card wordt binnen 24 verzonden, zodat jij tijdens je vakantie kunt genieten van alle voordelen van een creditcard.

4. Creditcard kan als borg dienen

Boek je een hotelkamer of huur je een auto dan ben je verplicht om een borg te betalen. Met een creditcard hoef je dit bedrag niet contant op tafel te leggen. De verhuurmaatschappij of het hotel reserveert een bedrag op je creditcard dat als borg dient. Bij het retourneren van de auto of het uitchecken bij het hotel wordt deze reservering van de borg ongedaan gemaakt. Houd er bij het huren van een auto rekening mee dat de limiet op je creditcard hoog genoeg is. Heb je die maand ook je vliegtickets betaald met je kaart dan is er al een deel van je limiet gebruikt. In dat geval is er misschien niet meer voldoende ruimte voor de verhuurmaatschappij om de gehele borg te reserveren.

5. Kredietmogelijkheid

Moet je een grote aankoop en heb je op dat moment niet genoeg geld op je rekening staan dan kun je betalen met je kaart en de aankoop in termijnen terugbetalen. Je hoeft als je een creditcard bezit voor zo’n eenmalige grote aankoop geen lening bij je bank af te sluiten. Houd er wel rekening dat de rente die je betaalt hoog is. Je gaat overigens pas rente betalen als de gebruikelijke betalingstermijn is verstreken en je gekozen hebt voor betalen in termijnen.

Deze kredietmogelijkheid geldt niet voor prepaid creditcards.

Nadelen van een creditcard:

1. Jaarlijkse eigenbijdrage

Aan het gemak van een creditcard hangt een prijskaartje in de vorm van een jaarlijkse bijdrage. Voordat je een creditcard aanschaft is het belangrijk om eerst te informeren bij je bank of er wellicht een gratis creditcard in je pakket zit. Zo niet, vergelijk dan alle creditcards om de juiste keus te maken. Zo voorkom je een onnodige hoge jaarlijkse bijdrage.

2. Fraudegevoelig

Ben je je kredietkaart verloren dan is het voor de vinder een fluitje van een cent om er online aankopen mee te doen of om er mee te betalen bij restaurants, winkels etc. Zolang er geen pincode wordt gevraagd kan de vinder zonder problemen zijn gang gaan. De creditcardmaatschappijen zijn 24 uur per dag bereikbaar om het verlies van je kaart door te geven. Zodra de creditcard is geblokkeerd is er geen betaling meer mogelijk.

De creditcardmaatschappij houdt je kaart in de gaten, zodra zij fraude vermoeden, nemen ze maatregelen.

3. Hoge rente over het uitstaande saldo

Deze rentekosten bedragen maximaal 12% boven de wettelijke rente en kunnen dus met een regulier rentepercentage van 3% oplopen tot 15%. Dit is hoog wetende dat een regulier rentepercentage voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten tussen de 8% en 11% ligt.

4. Hoge kosten contant geld opnemen

Gebruik je creditcard niet als vervanging van je pinpas, contant geld opnemen met je kaart is duur. Per opname betaal je tot wel € 10 aan transactiekosten. Doe je dit meerdere keren per maand dan ben je per jaar een paar honderd euro kwijt. Als je saldo ontoereikend is om met je gewone pas geld op te nemen, is de verleiding waarschijnlijk groot om dan maar je creditcard te gebruiken. Pas hier mee op! Eén keer wordt twee keer en voor je het weet is het een gewoonte.

5. Schuldenopbouw

Heb je meerdere creditcards met een mogelijkheid om af te lossen in termijnen dan kan je met elke kaart tot aan je limiet artikelen kopen. Die kan je misschien eind van de maand niet allemaal betalen met het grote gevaar dat je schulden gaat opbouwen. Vroeg of laat moet je die schulden afbetalen en met een rente die kan oplopen tot 15% is dat een zware last.

Prepaid creditcard - wel de voordelen, niet de nadelen

Er zitten dus ook best een aantal nadelen aan een creditcard. Wil jij wel profijt hebben van alle voordelen van een creditcard maar heb je geen zin in de nadelen, kies er dan voor een prepaid creditcard te kopen. Met een prepaid kaart profiteer je van de gratis verzekering, aflevergarantie, wereldwijd betaalgemak en je kunt hem ook als borg gebruiken. Echter doordat je er zelf vooraf geld op moet storten hoef je niet bang te zijn dat je schulden gaat maken en houd je volledige controle over je geldzaken.

De prepaid creditcard is ook geschikt voor mensen die vanwege hun inkomen niet aanmerking komen voor een gewone creditcard. Zo kunnen bijvoorbeeld studenten ook genieten van alle voordelen van een creditcard.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0