Goed nieuws: toeslagen op gebruik creditcard verdwijnen

Veel inwoners van Nederland beschikken over een creditcard van bijvoorbeeld Visa of MasterCard waarmee ze online en in het buitenland handig en snel hun aankopen kunnen doen. Hoewel we ín Nederland zelf de creditcard nog niet erg veel gebruiken, is het een gemakkelijk betaalmiddel voor het buitenland. Het enige nadeel wat hier altijd bij kwam kijken is dat je als creditcardgebruiker vaak een toeslag moest betalen bij een transactie in het buitenland. Goed nieuws: sinds vorige week is het verboden voor (online) winkeliers in de Europese Unie om toeslagen te vragen bij het gebruik van een creditcard. Onder andere in Nederland en België moet er nog even gewacht worden met deze regelgeving.

Nieuws creditcards


Veel besparen voor de consument

Hiermee hoopt de EU dat meer mensen overstappen op de creditcard, gezien het gemak en de veiligheid ervan. Door deze maatregel ben je geen extra geld kwijt wanneer je betaalt met een creditcard. Voor mensen die eerder twijfelden over het aanvragen van een creditcard om onder andere deze reden is het nu aantrekkelijker om dit te doen. De huidige (en natuurlijk de nieuwe) gebruiker bespaart ook nog eens veel geld door dit nieuws. De Europese Commissie verwacht zelfs dat er ieder jaar in totaal 550 miljoen euro wordt bespaard door de consument. Je mist die paar centen misschien niet per betaling maar wanneer je alle transacties op een rij zet dan is het vaak toch een groot bedrag. Dat kun je beter aan iets anders uitgeven zoals een vakantie of een lekker etentje.

Nog niet in Nederland en België

Er zijn een paar landen in de Europese Unie, waaronder Nederland en België, die te laat zijn met het omzetten van de regelgeving waardoor de toeslagen voor het gebruik van je creditcard in deze landen nog niet per direct zijn verdwenen. Wanneer je bijvoorbeeld vliegtickets haalt met je creditcard via de website van een Nederlandse reisorganisatie moet je over het algemeen een toeslag betalen. Het is nog even afwachten wanneer deze regelgeving hier wordt omgezet, maar verwacht wordt dat dit in juni of juli zal gebeuren. Gelukkig gebruiken de consumenten in Nederland hun creditcard nog niet voor veel dingen in eigen land, maar het zou toch fijn zijn dat de maatregel ook zo snel mogelijk in Nederland actief wordt. Met de huidige regelgeving is het gebruik van creditcards voor winkeliers en ondernemers ook nog niet aantrekkelijk; zij moeten vaak hogere kosten betalen dan wanneer er met een pinpas betaald wordt.

Andere nieuwe richtlijnen

Met deze nieuwe maatregel worden er ook andere richtlijnen toegevoegd aan het gebruik van het betaalmiddel. Het moet bijvoorbeeld helpen om fraude bij voornamelijk online betalingen tegen te gaan. Het eigen risico is bijvoorbeeld vanaf nu 50 euro in plaats van 150 euro wanneer er fraude wordt gepleegd met je creditcard in een winkel. Dit is het geval wanneer deze aankopen zijn gedaan voordat de eigenaar de kaart heeft opgegeven als gestolen (of vermist). Al met al zijn de nieuwe maatregelen omtrent de toeslagen volgens consumentenbond BEUC een goede stap richting meer tevreden consumenten. De directeur-generaal van de BEUC, Monique Goyens, vertelt dat er waarschijnlijk op minimaal 95% van de transacties geen toeslagen meer hoeft worden te betaald in de toekomst. Zo krijgt het gebruiken van een creditcard nog meer voordelen!

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0