Visa, MasterCard of American Express - de verschillen

Deze creditcards werden door andere bezoekers het meest aangevraagd:

MEEST GEKOZEN VISA CARD

visa creditcard met powerbank

1 JAAR GRATIS + 25,- CADEAU

mastercard 25 euro cadeau

1 JAAR GRATIS T.W.V. 170,-

De Flying Blue -American ExpressGold Card

Visa, MasterCard of American Express - de verschillen

Je bent eruit: je wilt ook de gelukkige eigenaar van een creditcard zijn. Maar dan komt de vraag: welke kaart kies je? Ga je voor Visa, Mastercard Classic of American Express? Het is handig om op voorhand de verschillen tussen deze aanbieders te bekijken. Er zijn grote overeenkomst en een paar kleine verschillen. Het betekent dat er sowieso wel een geschikte optie tussen zit die is toegespitst op jouw situatie. En dan met name jouw financiële situatie. Ook geldt niet voor iedereen dat ze simpelweg de goedkoopste optie willen. Sommigen vinden dit minder belangrijk en kijken weer naar zaken zoals waar wordt de kaart geaccepteerd, zijn er leuke cadeaus voor nieuwe klanten en welke kaart gebruikt mijn directe omgeving? Het is gebleken dat het op zak hebben van een creditcard geen overbodige luxe is, maar een extra handigheid. In het geval dat je wat krap bij kas zit, is daar de redding. En ook als je in het buitenland bent geniet je van een ontspannen betaalgemak. De keuze voor een creditcard van Visa of Mastercard maak je zelf. De balans maak je op door de te kijken naar welke kaart goedkoper, welke de meest aanvaarde kaart is en welke extra voordelen of eigenschappen de creditcard heeft.

Creditcard: Visa of Mastercard?

Op het eerste oog lijken de kaarten enorm veel op elkaar. De overeenkomsten zijn de volgende:

 • Aankopen zijn 180 dagen verzekerd tegen diefstal, schade en verlies
 • Het standaard bestedingslimiet is 2500,- eur
 • Aanvullende reisverzekering
 • Geen rente betalen als er binnen 21 dagen wordt terugbetaald
 • De boete als het geleende bedrag niet binnen 21 dagen wordt terugbetaald is: 2%
 • Je kunt sparen op beide creditcards
 • De kosten voor betalen in vreemde valuta en geld opnemen bij de automaat zijn gelijk

Als je dat al aantrekkelijk in de oren klinkt dan ben je er bijna. Om de perfecte keuze te maken kunnen we de kaarten nog wat scherper bekijken en dan komen we tot het verschil tussen Visa en Mastercard:

 • Mastercard is wat goedkoper dan Visa
 • Visa is wereldwijd meer aanvaard dan MasterCard
 • Bij Visa kun je gespreid terugbetalen (tegen rente van 14%)
 • De MasterCard is vaker (niet altijd!) gekoppeld aan de bankrekening en dus is aanvullen van het krediet vaak gemakkelijker. Nadeel is dat als je overstapt van bank je de creditcard niet zomaar mee kunt nemen

Bekijk altijd de voorwaarden van de aanbieders. Zo zullen er nog enkele kleine verschillen kunnen zijn in: klantenservice, veiligheid en extra specifieke voordelen.

Visa of Mastercard aanvragen

Voor beide kaarten is de procedure dezelfde. De basisregel is in elk geval dat je 18 jaar of ouder dient te zijn, in Nederland woonachtig bent, een Nederlandse bankrekening hebt, voldoende inkomen per maand genereert en geen schulden hebt. Beide aanbieders doen een grondige check van jouw inkomsten en uitgaven nadat jij een aanvraag hebt ingediend. Ben je een serieuze wanbetaler (geweest) dan zul je door beide aanbieders niet verder worden geholpen. Dan is misschien de prepaid creditcard nog een optie voor je. Is jouw inkomen toereikend en heb je je altijd netjes gedragen op het gebied van betalen dan wordt het maximum bestedingslimiet bepaald. Deze procedure van controle kan enkele weken duren en de kaart zal na goedkeuring zo snel mogelijk naar jouw adres worden verzonden. Beide aanbieders waken er eigenlijk voor dat jij als klant niet in de problemen komt omdat ze goed bekijken of het krediet wel te dragen is voor jou. Op jouw beurt heb je de verantwoordelijkheid om goed met geleend geld om te gaan. Er is altijd een risico verbonden aan het uitgeven van geld dat je niet hebt. Een gezond verstand is hierbij onmisbaar.

Visa vs Mastercard: wat is nu het verschil?

Zoals hierboven is opgesomd, zijn de verschillen niet zo groot. Welke keuze je maakt is dan ook geheel afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Mocht je vrijwel nooit in exotische landen zijn, dan vervalt het voordeel van Visa dat deze kaart op meer plekken in de wereld wordt geaccepteerd. Dan zou je kunnen zeggen dat de MasterCard jouw keuze wordt omdat deze iets goedkoper is. De MasterCard is op jaarbasis 20,- eur en Visa rekent 36,50 eur voor de jaarlijkse bijdrage. Maar dan komt er nog een overweging in het spel: bij Visa is het mogelijk om gespreid terug te betalen. Dit kan natuurlijk wel eens handig zijn bij onverwachte grote uitgaven. Zo zie je dat het verschil tussen Visa en Mastercard de keuze nog net even wat specifieker afstemt op jou als persoon. De keuze die je maakt kun je van deze punten af laten hangen. Voor beide aanbieders geldt: informeer bij je bank voor meer informatie en lees altijd ook de kleine lettertjes in de voorwaarden.

Visa of MasterCard: de ruimte die je nodig hebt

Het blijft een feit dat een creditcard in feite een lening is. De bank verstrekt jou krediet. Dit kun je gebruiken en binnen 21 dagen dien je dit terug te betalen. Dit is dan renteloos. We hebben allemaal wel eens ervaren dat er onverwacht grote investeringen moeten worden gedaan. Of er komt een buitenkansje voorbij die je eigenlijk niet aan je neus voorbij wilt laten gaan. En dan te bedenken hoe gemakkelijk betalingen in het buitenland zijn met een creditcard. Of de bekende autoverhuurders en hotels die enkel en alleen een creditcard accepteren voor borgbetalingen. Zonder een Visa of MasterCard vis je toch echt naast het net. Voor iedereen die bewust met geld omspringt betekent het simpelweg een stukje extra ruimte. Hoe groot deze benodigde extra financiële ruimte is, is voor iedereen anders.

Verschillen Visa, Mastercard en American Express

Visa en MasterCard zijn vrij gelijkwaardig als het gaat om wereldwijd veilig betalen. Het verschil tussen deze twee creditcards en American Express is noemenswaardig als het gaat om het aantal acceptatiepunten. American Express heeft een stuk minder kaartacceptanten. Tevens rekent deze aanbieder een relatief hoge kaartbijdrage per jaar. Naast deze punten zijn er ook voordelen die pleiten voor de American Express: de service is goed, je kunt punten sparen bij elke uitgave die je doet (en deze verzilveren voor vliegreizen en geschenken) en er is een onbeperkt bestedingslimiet. Let erop dat er binnen de Visa of Mastercard kaarten ook nog verschillende eigenschappen zijn. En wees je ervan bewust dat er meer vissen in de vijver zwemmen, er zijn bijvoorbeeld ook nog de opties van Bijenkorf en de ANWB. De eerstgenoemde is gekoppeld aan MasterCard en de tweede aan Visa. Welke keuze je uiteindelijk ook maakt, je zult nooit een verkeerde keuze kunnen maken. Omdat de verschillen tussen Visa, MasterCard en American Express nou eenmaal niet groot zijn, is elke kaart een verrijking van je leven: altijd extra financiële ruimte in je binnenzak.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
 • Total (0)
Vergelijk
0