De CVC code van een creditcard – wat is het en hoe werkt het?

Je bent lekker online aan het winkelen, en bij het afrekenen wil je met je creditcard betalen. Dan vraagt de webshop  om de CVV of CVC code van je creditcard. Geen idee wat de CVC code is en waar je deze vindt? 

Als je niet vaak online met een creditcard betaalt, dan ben je de code misschien nog niet tegengekomen. Toch heb je de code nodig, want zonder het invoeren van de CVC code zal een creditcard betaling niet geaccepteerd worden. 

We gaan je precies vertellen wat de CVC code precies, waar je deze vindt en hoe je de code veilig gebruikt, ongeacht of je een Mastercard, VISA of American Express creditcard hebt.. Dan kun jij snel weer lekker verder shoppen.

WAT IS DE CVC CODE?

CVC staat voor Card Verification Code. Deze beveiligingscode creditcard wordt ook wel eens CVV code genoemd, wat staat voor Card Verification Value.

De CVC code is een 3- of 4-cijferige beveiligingscode om betalen met creditcard veiliger te maken.

De CVC code is een beveiligingsfunctie om creditcardbetalingen op afstand, waarbij de houder van de creditcard niet fysiek aanwezig is, veiliger te maken. Betalingen zoals aankopen in een webwinkel, het boeken van een vlucht, of het huren van een auto bijvoorbeeld. 

Deze transacties worden ook wel CNP-transacties genoemd, waarbij CNP staat voor Cardholder Not Present

WAAR VIND JE DE CVC CODE?

Elke creditcard heeft een unieke CVC code. De code is te vinden op de creditcard zelf. Waar precies? Dat ligt aan het merk creditcard dat je hebt. 

  • Bij zowel Mastercard als VISA is deze code een 3-cijferig nummer achterop de creditcard, rechts in het witte vak waar de handtekening wordt gezet. 
  • Bij een American Express creditcard bestaat de CVC code uit 4 cijfers en bevindt deze zich voor op de kaart.

WAT IS DE CVC CODE NIET?

Een creditcard pincode werkt net als de pincode van je bankpas, en blijft hetzelfde, ook al is je creditcard verlopen en krijg je een nieuwe toegestuurd. De pincode is vaak nodig wanneer je in een fysieke winkel of in een restaurant met je creditcard wilt betalen.

De CVC of CVV code is niet hetzelfde als de pincode van je creditcard!

De CVC code is bij elke creditcard echter anders; het is een unieke code die onlosmakelijk aan een bepaalde creditcard is gekoppeld. Als je een nieuwe creditcard aanvraagt, krijg je hierbij dus ook weer een nieuwe CVC code. 

De pincode van je creditcard heb je bij online aankopen vaak niet nodig. Wil je online afrekenen met je creditcard, dan wordt er meestal gevraagd om:

  • de naam van de creditcard houder
  • het nummer van de creditcard (de lange reeks van 12 of 13 cijfers voorop)
  • de vervaldatum
  • de CVC code

“De CVC code gebruik je bij online betalingen”

Betaal je in de winkel met je creditcard, dan wordt er vaak om de pincode of een handtekening gevraagd.  

CVC CODE VISA CREDITCARD

VISA refereert naar de CVC als de CVV code, wat dus staat voor Card Verification Value. In essentie gewoon hetzelfde, en de 3-cijferige CVC code VISA staat bij net als bij Mastercard op de achterkant van de kaart geprint. 

De CVC code staat express op de achterkant van de kaart gedrukt, zodat bijvoorbeeld beveiligingscamera’s die een creditcard in iemands handen in beeld hebben, niet tegelijkertijd de CVC code achterop de kaart kunnen registreren. 

Naast de CVC code VISA, heeft deze creditcardmaatschappij een aanvullende beveiligingsfunctie voor online betalingen die Verified by VISA heet. Hierbij wordt je naast het creditcardnummer, de vervaldatum en de CVC code, ook om het 3D Secure wachtwoord gevraagd. Dit wachtwoord maak je zelf aan in je account via de website of de app van je bank of creditcardmaatschappij.

CVC CODE MASTERCARD CREDITCARD

De CVC code Mastercard vind je op dezelfde plek als de CVC code VISA, aan de achterkant van de kaart, het 3-cijferige nummer rechts van het witte handtekening balk. 

Ook Mastercard heeft naast de Mastercard CVC code een extra laag beveiliging aan online transacties toegevoegd met de MasterCard SecureCode. De MasterCard SecureCode is een wachtwoord dat je zelf aanmaakt, en voortaan gebruikt om je creditcard te verifiëren bij online transacties, naast de Mastercard CVC code. 

Om de code in te voeren word je, nadat je je Mastercard creditcard nummer, CVC code en de vervaldatum hebt ingevoerd, meegenomen naar een volgend scherm waar om de SecureCode gevraagd wordt. Pas na deze extra stap zal de betaling worden verwerkt. 

CVC CODE AMERICAN EXPRESS CREDITCARD

De CVC code bij een American Express, of AMEX creditcard, bevindt zich niet zoals de CVC code VISA en de CVC code Mastercard achterop de kaart. 

De CVC code American Express vind je namelijk vóór op de creditcard, aan de rechterkant van de kaart. Nog een verschil is dat de AMEX CVC code uit 4 cijfers bestaat

Dit kan dus even verwarrend zijn, als je vooral een VISA of een Mastercard creditcard gewend bent. 

Omdat de CVC code American Express net als een pincode uit 4 cijfers bestaat, is het belangrijk om deze twee codes niet door elkaar te halen. Verder werkt het online betalen met een American Express creditcard hetzelfde als met een VISA of een Mastercard creditcard.

HOE ZIT HET MET DE CVC CODE VAN MAESTRO?

Maestro kaarten werken een beetje anders dan Mastercard, VISA of AMEX creditcards. 

“Een Maestro kaart is dan ook geen creditcard, maar een zogenaamde debitcard, of simpelweg pinpas”

Hiermee kun je in een winkel betalingen doen (pinnen) en ook bij een pinautomaat geld opnemen, maar met een Maestro kaart kun je online geen betalingen uitvoeren waarvoor je normaal een creditcard zou gebruiken. 

Een CVC code Maestro bestaat dan ook niet, evenmin als het 16- of 17-cijferige nummer dat je op creditcards vindt. Wil je online met een Maestro kaart betalen, dan kun je er beter voor kiezen om met iDeal te betalen, of een PayPal account zonder creditcard aan te maken. 

CVC CODE CREDITCARD VOOR EXTRA BEVEILIGING

Het doel van de CVC code is fraude en misbruik van creditcards beperken. De verschillende creditcardmaatschappijen hebben het gebruik van deze extra code eind jaren 90 vrijwel allemaal geadopteerd door de enorme toename in het aantal online aankopen, en daarmee ook de toenemende online fraudegevallen. 

Door te vragen naar de CVC code weten online winkels en serviceproviders dat degene die een betaling met een creditcard verricht, de creditcard ook daadwerkelijk in handen heeft. De CVC code wordt nooit opgeslagen, waardoor je deze beveiligingscode creditcard altijd bij elke transactie opnieuw moet invoeren. 

Mochten hackers dus bij een webshop inbreken en creditcardgegevens weten te achterhalen, dan zal de dataset van betaalgegevens de CVC codes missen. Heeft iemand met kwade wil jouw creditcardgegevens dus in handen gekregen, dan zullen ze deze, zonder ook de CVC code te weten, niet kunnen gebruiken voor online betalingen.

Ga altijd zorgvuldig om met je creditcardnummer en CVC code!

CVC CODE CREDITCARD BIJ PHISHING - LET OP!

 Waar de CVC code helaas geen beveiliging biedt, is bij zogenaamde phishing activiteiten. 

Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij iemand via bijvoorbeeld een email of een popup naar een valse betaalpagina wordt geleid. De pagina is vaak een exacte kopie van een officiële site, zoals een online winkel of een internetbankieren-service. 

Er wordt daar gevraagd om logingegevens of creditcardgegevens, die – zodra ingevuld – worden opgeslagen en daarmee dus in de handen van de fraudeur vallen. Dit kan uiteraard de ergste gevolgen hebben, zeker omdat de fraudeur hiermee ook beschikking krijgt over de creditcard CVC code. 

Om dit te voorkomen dien je bij online transacties altijd goed te kijken of er een slotje in de adresbalk van de website staat, wat aangeeft dat de site over een beveiligde verbinding werkt. 

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0