Reservering op je creditcard – zo werkt het

Soms wordt een bedrag tijdelijk vastgezet op een creditcard: een reservering. Lukt het maken van een creditcard reservering niet? Als je bij meerdere bedrijven een reservering hebt lopen, kan dit problemen opleveren. Dit komt door je bestedingslimiet. We leggen je uit wat een creditcard reservering precies is en wat je kunt doen bij eventuele problemen.

Reservering op creditcard: wat houdt dit in?

Stel: je hebt een hotel geboekt of een auto gehuurd. Dan wil een bedrijf zeker weten dat je het verschuldigde bedrag aan het eind van de rit kunt betalen. Wat zij vaak doen, is het bedrag vastzetten, oftewel: reserveren. Met een reservering kunnen ze checken of de creditcard nog geldig is en dat er genoeg bestedingslimiet is. Het bedrag wordt pas later daadwerkelijk afgeschreven, maar het heeft wel invloed op je bestedingslimiet.

Reservering creditcard autohuur

Soms is nog niet bekend welk bedrag precies wordt afgeschreven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een borg. Een reservering kan dienstdoen als borg, bijvoorbeeld bij het huren van een auto. Het maximale bedrag aan borg wordt gereserveerd en gaat van je bestedingsruimte af. Als je de auto zonder schade terugbrengt, komt het bedrag weer vrij op je creditcard en betaal je niets. Is er wel schade, dan wordt dit verrekend en wordt het afgeschreven. Afhankelijk van de schade, wordt er óf een deel afgeschreven, óf het volledige gereserveerde bedrag.

Hoe maak ik een reservering met een creditcard?

Om een reservering te maken met een creditcard moet je allereerst in het bezit zijn van een creditcard. Heb je deze nog niet? Dan moet je een creditcard aanvragen. Het is vervolgens het bedrijf, bijvoorbeeld een hotel of autoverhuurbedrijf, die de reservering maakt. 

Let op! Met een prepaid creditcard is het niet altijd mogelijk om reserveringen te maken.

Probleem met een reservering creditcard

Hoewel je dus niet alle reserveringen meteen hoeft te betalen, neemt het wel ruimte in op je bestedingslimiet. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Mocht je je vliegtickets en accommodatie beide met de creditcard boeken, dan kan het voorkomen dat er geen geld meer overblijft voor de borg voor de huur van de auto. Het beste is om hier vooraf al rekening mee te houden. Je kunt je reserveringen in je transactieoverzicht zien.

Oplossing problemen reservering creditcard

Help! Je wilt een reservering maken maar je creditcard staat niet meer toe. Wat kun je doen?

  • Je kunt je bestedingslimiet (tijdelijk) verhogen. Je kunt je limiet later altijd eventueel weer verlagen.   
  • Je kunt vanaf je reguliere betaalrekening geld overschrijven naar je creditcardrekening. 

Je kunt een extra creditcard aanvragen. Wij vergelijken alle creditcards voor je, zodat je de goedkoopste creditcard kunt vinden. Het is zelfs mogelijk om een gratis creditcard aan te vragen.

Wanneer vervalt reservering creditcard (ICS, American Express, ING, Rabobank, ABN Amro)?

Hoe lang blijft een creditcard reservering staan? Als een reservering niet leidt tot een betaling vervalt deze na 20 dagen. Dit geeft meteen ruimte in je bestedingslimiet en je kunt dan weer een andere reservering maken. Er wordt dan ook niets afgeschreven. Je kunt dit niet handmatig verwijderen, een reservering vervalt automatisch. Het kan bij een borg voor bijvoorbeeld een hotelkamer of autoverhuur 30 dagen duren voordat het bedrag weer wordt vrijgegeven.

Wanneer moet ik betalen voor een reservering met een creditcard?

Zodra bekend is welk bedrag je precies moet betalen, wordt de reservering omgezet tot een betaling. Vervolgens wordt de betaling verwerkt. Je hebt daarna zelf de keuze wanneer je jouw creditcard afbetaalt. Doe je dit direct, dan betaal je geen rente. Als je in termijnen betaalt, geldt er wel een rente. Deze rente is bijna altijd 14% (cijfer juli 2020).

Voordelen creditcard reservering

Het voordeel van een reservering met een creditcard is dat je niet meteen hoeft te betalen, maar dit pas achteraf doet. Je hebt bovendien de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Daarnaast heb je vaak geen andere mogelijkheid: bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen boeken als je een creditcard hebt. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Er duiken tegenwoordig wel meer gevallen op waarbij een betaalpas ook mogelijk is. Echter moet je de borg dan wel geheel vooraf betalen. Het is dan ook nog steeds een groot voordeel om een creditcard te hebben. Er zijn daarnaast vele andere voordelen van een creditcard.

Creditcard reservering annuleren of reservering creditcard intrekken: is dit mogelijk?

Hoewel de betaling nog niet verwerkt is, staat deze in principe wel al vast. Het is dus niet mogelijk om de reservering in te trekken. Is de reservering onterecht, neem dan contact op met bedrijf. Het is ook mogelijk dat er onterecht over is gegaan tot betaling. In dat geval kun je contact opnemen met de creditcardmaatschappij. Deze zal je dan, mits terecht, helpen met het terugdraaien van de betaling. Hier zitten echter wel strikte voorwaarden aan en vaak moet je bewijsstukken overhandigen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van situaties die wel en niet in aanmerking komen voor het terugdraaien van je betaling: 

Wel:

  • Er is fraude met je creditcardcard gepleegd. 
  • Je hebt je reservering volgens de annuleringsvoorwaarden van het bedrijf geannuleerd, maar het geld is alsnog afgeschreven. 

Niet:

  • Je annuleerde je reis wegens geen zin/tijd buiten de voorwaarden om.
Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0