Pinnen met creditcard – lees hier alles wat je moet weten

Voor wie zich afvraagt of je met een creditcard geld op kunt nemen is er goed nieuws: dat kan. Ook kun je pinnen met creditcard in een restaurant of winkel, mits zij die mogelijkheid bieden. Soms accepteert een buitenlandse automaat je betaalpas ineens niet of heb je niet meer genoeg saldo op je reguliere bankrekening staan. Dan is het altijd handig als je een creditcard achter de hand hebt. Houd er wel rekening mee dat er aantal haken en ogen aan zitten.

Mogelijkheden geld opnemen met creditcard

Je kunt met iedere creditcard geld opnemen, ongeacht of dat in Nederland of in het buitenland is. De meeste automaten staan het geld opnemen met creditcards toe. Dit kun je eenvoudig zien: er staat dan een logo van Visa, Mastercard en/of American Express op. Er zit over het algemeen wel een limiet aan het bedrag dat je kunt opnemen.

Limieten voor de verschillende creditcards:

 • ING creditcard: €400 per dag met creditcard, €1000 per dag met platinumcard
 • Rabocard: €750 per dag
 • ABN Amro creditcard: €2000 per dag met een creditcard, €3000 per dag met een Gold Card
 • Creditcard van ICS: afhankelijk van het type kaart, €1250 als je je kaart korter dan 3 maanden hebt, daarna €1750 tot €3000 
 • American Express card: afhankelijk van het type kaart, van €370 tot €3600

(cijfers juli 2020)

Het maakt niet uit of je het geld met een creditcard opneemt bij je eigen bank of bij een vreemde bank. Het is wel mogelijk dat de geldautomaat ook een limiet stelt aan het maximale opnamebedrag. Dit verschilt per automaat.

Kosten geld opnemen met creditcard

Buiten eventuele transactie- en wisselkosten, betaal je voor een creditcard altijd een bepaald bedrag per jaar. Wij vergelijken alle creditcards voor je, zodat je de goedkoopste creditcard kunt aanvragen. Via ons blijf je op de hoogte van de beste creditcard aanbieding van het moment.

Transactiekosten

Er kleeft een flink nadeel aan het geld opnemen met een creditcard: de transactiekosten. Zelfs binnen Nederland zijn er kosten aan verbonden. Bij de meeste creditcards betaal je een percentage van het opgenomen bedrag, maar dit kan ook een vast bedrag zijn. Het exacte percentage of bedrag kan per creditcardmaatschappij verschillen. Je kunt dit in de voorwaarden van je creditcard lezen. Een bank in het buitenland kan daar bovendien nog extra kosten bovenop rekenen.

Tarieven creditcards, voor zowel Nederland als het buitenland:

 • ING creditcard: 4% met een minimum van €4,50 per transactie 
 • ABN Amro creditcard:  4% met een minimum van €4,50 per transactie
 • Rabocard: 4% per keer
 • Creditcard van ICS: 4% per keer
 • American Express card: 3,5% met een minimum van €4,50 per transactie 

(cijfers juli 2020)

Bij positief saldo minder transactiekosten

Als je een positief saldo op je creditcard hebt staan, zijn de transactiekosten vaak een stuk lager. Bij veel banken betaal je dan nog maar 1%, met een maximum €1,50. Je kunt hiervoor zorgen door geld naar je creditcardrekening over te maken.

TIP: ga je op op vakantie naar het buitenland? Zorg dan voor een positief saldo, zodat je minder transactiekosten betaalt als je geld opneemt met je creditcard. Je weet tenslotte nooit zeker of je betaalpas wordt geaccepteerd.

Wisselkosten

Als je in een land bent waar met een andere valuta wordt betaald, betaal je daarnaast hoge kosten voor het wisselen. Hoeveel dit precies is hangt wederom af van de maatschappij. Voor ING, ABN Amro en Rabobank geldt een valutakoersopslag van 2%. Er geldt één uitzondering: met een ABN Amro Visa Card Gold is de valutakoersopslag 1,5%.

(cijfers juli 2020)

Betaalpas is voordeliger

Een betaalpas is hoe dan ook– als het op geld opnemen gaat – veel goedkoper. Hoewel je met een betaalpas in het buitenland soms ook wissel- en transactiekosten betaalt, zal dit altijd minder zijn. Desondanks levert een creditcard aanvragen alsnog veel voordelen op. 

Met elke creditcard en bij bijna elke automaat mogelijk om geld op te nemen

Het grote voordeel van geld opnemen met een creditcard is de toegankelijkheid: elke creditcard staat dit toe en ook bij bijna elke automaat is er de mogelijkheid, waar dan ook ter wereld. Mocht je jouw reguliere betaalpas op zak hebben en daar genoeg saldo op hebben staan, kun je in principe beter hiervoor kiezen. Het kan echter voorkomen dat jouw betaalpas niet wordt geaccepteerd of dat je deze onverhoopt niet bij je hebt. In zulke situaties is het ideaal om geld op te nemen met een creditcard. 

Het logo van Maestro staat op vrijwel alle Nederlandse betaalpassen. Maestro is de multinationale debitcard-dienst van Mastercard. Iets wat je met een pas waar Maestro op staat afrekent, wordt altijd direct van je rekening afgeschreven. Dit in tegenstelling tot een creditcard, waarbij je achteraf betaalt. Hoewel Maestro in Nederland bijna overal wordt geaccepteerd, is dit niet het geval  voor alle automaten in het buitenland. Zeker buiten Europa kan het voorkomen dat een automaat je Maestro-betaalpas niet accepteert, dus neem altijd je creditcard mee op vakantie.

pinnen met creditcard

TIP: Geld opnemen met een creditcard kan handig zijn als je een groot bedrag aan contant geld nodig hebt, omdat de limieten meestal hoger zijn dan met een betaalpas.


Veiligheid geld opnemen met een creditcard

Het geld opnemen met een creditcard is in principe net zo veilig als met een betaalpas. Tegenwoordig hebben creditcards namelijk ook een pincode en een chip, wat de veiligheid verhoogt. De magneetstrip, een technologie die erg gevoelig was voor creditcardfraude, is bijna overal uit de gratie geraakt.

Pinnen met creditcard in winkel of horecaonderneming

Geld opnemen met een creditcard is dus bijna altijd mogelijk, maar kun je met een creditcard pinnen? Vaak wel. Je kunt in veel winkels en horeca-ondernemingen betalen met een creditcard, maar niet alle. Dit wordt meestal aangegeven door het Visa-, Mastercard- of American Express-logo bij de ingang. In het buitenland is het over het algemeen meer gangbaar dan in Nederland. Op veel plekken wordt je betaalpas zelfs niet geaccepteerd en je creditcard wel. In Nederland zijn er dan weer veel plekken waar met creditcard pinnen niet mogelijk is: bij Albert Heijn bijvoorbeeld, ondanks dat het de marktleider in de supermarktbranche is. 

Je kunt met een creditcard, net als bij een betaalpas, contactloos betalen. Bij een hoger bedrag wordt een pincode gevraagd. Dat bedrag hangt af van de winkel of horecaonderneming.

LET OP! Je pincode van je creditcard is niet hetzelfde als die van je betaalpas. 

Kosten pinnen met creditcard in winkel of horecaonderneming

Er zitten bijna nooit kosten verbonden aan het pinnen met een creditcard in een winkel of horecaonderneming. Zo is dit bij ING, ABN Amro en Rabobank gratis. Wel kan er in het geval van een vreemde valuta een valutakoersopslag in rekening worden gebracht

Je kunt met een creditcard, net als bij een betaalpas, contactloos betalen. Bij een hoger bedrag wordt een pincode gevraagd. Dat bedrag hangt af van de winkel of horecaonderneming.

De koersopslag van creditcards is:

 • Rabocard: 2%
 • ING creditcard: 2%
 • ABN Amro creditcard: 2%
 • Creditcard van ICS: 2%
 • American Express card: 2,5%

(cijfers juli 2020)

Voor- en nadelen pinnen met creditcard in winkel

Pinnen met creditcard is vooral een voordeel in het buitenland, omdat het daar veel toegankelijker is dan in Nederland. In sommige landen is het zelfs een onmisbaar item, omdat je met je betaalpas bijna nergens terechtkunt. Wel kun je pinnen met een creditcard in veel gelegenheden. 

Omdat er nauwelijks kosten aan verbonden zitten, kleven er weinig nadelen aan. Het pinnen met een creditcard is net zo veilig als met een betaalpas. Bovendien zijn veel aankopen die je met een creditcard doet voor een bepaalde periode verzekerd tegen vermissing, diefstal en beschadiging.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
 • Total (0)
Vergelijk
0