Wat je moet weten over creditcardfraude

Hoewel je natuurlijk op een veilige manier je (online) aankopen met een creditcard kunt betalen, is het wel handig om je even in te lezen over skimming en creditcardfraude. De creditcard is al een flink aantal jaren in gebruik (Mastercard is opgericht in 1966, Visa in 1958) maar is pas sinds enkele tientallen jaren écht populair. Sinds de komst van het internet kun je namelijk ook online gemakkelijk en snel betalen met een creditcard. Voor internetcriminelen de ideale kans om op nieuwe manieren toe te slaan: skimmen en creditcardfraude.

creditcardfraude

Wat is skimmen?

Skimmen is het kopiëren van je betaalpas aan de hand van de magneetstrip. Gelukkig is betalen op deze manier al een hele tijd geleden afgeschaft. Tijdens skimming worden je gegevens gekopieerd en wordt er via een cameraatje meegekeken naar de pincode die je intoetst. Op die manier kunnen criminelen met een gekopieerde pas en jouw pincode hun slag slaan en je rekening leeghalen. Bij een creditcard geldt dat ze de kaart tot het maximale limiet van die dag kunnen gebruiken. Skimmen is hartstikke strafbaar, maar komt helaas nog wel voor.

Skimmen is gelukkig wel afgenomen in Nederland sinds we vaker onze creditcard gebruiken én sinds betalen via de magneetstrip is afgeschaft. Een chip is namelijk veel moeilijker om te ‘kraken’ en te kopiëren. In het buitenland wordt nog weleens gebruik gemaakt van deze manier van betalen. Daarom raden we het aan om in het buitenland altijd met je creditcard te betalen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de magneetstrip. Dat is een stuk veiliger, je aankopen zijn verzekerd en je krijgt je geld terug wanneer je slachtoffer wordt van skimmen of een andere manier van creditcardfraude.

Wat kun je doen tegen skimmen?

Gebruik een creditcard. Een creditcard beschikt dus niet over een magneetstrip, zodat je kaart ook niet gekopieerd kan worden. Criminelen bedenken echter wel andere manieren van creditcardfraude, met name online. Onder het volgende kopje lees je daar meer over. Tijdens het betalen met een betaalpas, óók met een creditcard, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Let dus altijd op de invoermond van een betaalautomaat. Deze moet namelijk overeenkomen met de invoermond die op de afbeelding ernaast staat. Klopt dat niet? Steek dan niet je pas erin. Geld opnemen met je creditcard kun je ook beter bij een apparaat doen dat binnen staat, omdat de kans daar kleiner is dat er een skimapparaatje is geplaatst. Leg daarnaast altijd een hand boven je hand waarmee je de pincode intoetst, zodat niemand – ook geen camera – kan zien welke code je intikt.

Let daarnaast altijd op je creditcardoverzicht. Kloppen alle betalingen of staat er een vreemde transactie tussen? De meeste aanbieders van creditcards hebben een handige app voor je smartphone of tablet waarmee je ieder moment je rekeningoverzicht in kunt zien. Het is dan ook aan te raden om deze te downloaden, zodat je wanneer je wilt kunt checken of alles nog klopt. Ook is het een aanrader om bij een creditcard niet te kiezen voor een hoog maximum limiet om op die manier diefstal van een dergelijk hoog bedrag tegen te gaan. Vertrouw je iets niet? Dan kun je vaak 24 uur per dag de aanbieder van je creditcard bereiken om je pas te blokkeren.

Online creditcardfraude

Bij creditcards zien we echter vaker online fraude dan offline fraude, omdat de passen zelf dus niet makkelijk zijn om te kopiëren. Oplichters proberen online om op verschillende manieren aan jouw gegevens te komen. Dit doen ze onder andere door het versturen van zogeheten phishing mails van bijvoorbeeld Mastercard, Visa of jouw eigen bank. Heb je al eens een mail gekregen van je bank waar ze om je pincode vragen? Tip: open de links in deze mails nooit. Dit is dé manier anno 2018 van oplichters om jouw betaalgegevens te verkrijgen.

Ook via webshops proberen criminelen om aan gegevens van creditcardgebruikers te kopen. Je herkent een betrouwbare webshop aan een keurmerk, dat je vaak onderaan de homepage kunt vinden. Grote webshops zoals Wehkamp, Zalando en Hema beschikken bijvoorbeeld over dergelijke keurmerken. Een van de grootste vallen is een aanbieding die te mooi is om waar te zijn. Denk altijd na met je gezonde verstand: waarom zou een gouden ring in China 2 euro kosten, terwijl dezelfde ring in Nederland een paar honderd euro waard is? Check altijd eerst de betrouwbaarheid van een website voordat je je creditcardgegevens gaat invullen.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0