Dit moet je weten over de aankoopverzekering van je creditcard

Vrijwel de meeste creditcards die je aan kunt vragen beschikken over een zogeheten aankoopverzekering. Met aan aankoopverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging bij alles wat je aanschaft en betaalt met je creditcard. Nu is het wel handig om te weten dat er net als bij veel andere producten met dergelijke voorwaarden kleine lettertjes gelden. Waar moet je opletten bij het aanvragen van een creditcard omtrent de aankoopverzekering? Je leest het in dit artikel.

aankoopverzekering van je creditcard

Aankoopverzekering uitgelegd

Met een aankoopverzekering kun je over het algemeen fijner winkelen: wanneer je je creditcard gebruikt bij het afrekenen ben je voor de meeste aankopen beschermd. Dat betekent dat je je geld (gedeeltelijk) terug kan krijgen wanneer er sprake is van diefstal, verlies of beschadiging van het product dat je hebt gekocht. Dit geldt voor zowel aankopen die je in Nederland hebt gedaan als voor het shoppen in het buitenland, ideaal! Bij een creditcard ontvang je deze verzekering ‘gratis’ maar wel voor een bepaalde tijd, zoals 90 dagen of 180 dagen. Dit kan verschillen per aanbieder, let daar dus altijd goed op.

Wat wordt niet vergoed?

Als eerste is het dus aan te raden om bij verschillende aanbieders van creditcards te checken wat ze wel of niet vergoeden. Een standaard regel is dat uitjes naar restaurants of producten die je op kunt eten (en hebt gegeten) niet worden vergoed met de aankoopverzekering. Maar ook bij andere items zoals je mobiele telefoon of je laptop moet je de regels van een aanbieder even goed onder de loep nemen. Wist je bijvoorbeeld dat Holland Visa creditcard, Flex Visa creditcard en Knab Visa creditcard (allemaal van Qander) de volgende items niet vergoeden of beschermen, ook niet gedeeltelijk?

 • Mobiele telefoons, tablets en laptops.
 • Cadeaubonnen.
 • Scooters en brommers.
 • Alles wat je tweedehands hebt gekocht.
 • Horloges en sieraden die in je bagage zitten.
 • Alles wat je op maat laat maken.
 • Kamerplanten.
 • Alles wat je hebt aangeschaft voor minder dan 68 euro.


Hoe zit het met ‘bekende’ creditcards?

Bovenstaande rijtje is maar een voorbeeld van waar je dus zeker op moet letten wanneer je een creditcard aanschaft. Een mobiele telefoon, een laptop, cadeaubonnen, kamerplanten… grote kans dat je een groot deel van bovenstaande producten in huis hebt. Maar hoe zit dat eigenlijk met de meer bekendere creditcards? Bij de Visa World Card gelden er bijvoorbeeld weer andere regels. Bij deze creditcard profiteer je van een aankoopverzekering van 180 dagen op de meeste producten behalve:

 • Fiets én fietsbel.
 • Drones.
 • Ingebouwde apparatuur in je auto.
 • Betaalpasjes.
 • Identiteitsbewijzen en meer.

Voor je mobiele telefoon kun je maximaal €250 terugkrijgen en voor een computer of laptop met beschadigingen is dit €750. Beschik je bijvoorbeeld over een iPhone of een MacBook dan betekent dit dat je maar een klein deel van het totaalbedrag terug kan verwachten. Een goed punt om op te letten wanneer je een creditcard aanvraagt. Goed om te weten: voor de Mastercard Classic creditcard (ook van ICS) gelden deze voorwaarden ook.

Voor welke creditcard kies jij?

Naast bovenstaande creditcards en hun voorwaarden zijn er nog veel meer aanbieders met andere voorwaarden. Bij de Rabocard geldt een verzekering waarbij tot €2.500 wordt gedekt in het geval van computers, muziekinstrumenten en apparatuur om mee te filmen. Ook bij de ING Card en ING Platinumcard geldt dit bedrag, hoewel een laptop in dit geval dan niet in je auto mag liggen. Bij de creditcard van de ABN AMRO betaal je de eerste 50 euro altijd zelf. Voor schade aan je laptop of computer kun je €1000 terugkrijgen en voor een smartphone mag je €250 claimen. Kortom: het ligt heel erg aan je persoonlijke situatie welke aankoopverzekering het beste bij jou past. Ben je bijvoorbeeld muzikant of heb je voor je werk duur (film)apparatuur of dure laptops nodig? Dan is een creditcard van een van de banken wellicht een idee. Check altijd de voorwaarden van een aankoopverzekering, want in de meeste gevallen verzekeren ze zeker niet vrijwel alles, waar ze wel mee adverteren.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
 • Total (0)
Vergelijk
0