Nederland nog steeds niet massaal aan creditcard

De komst van de creditcard heeft veel betekend voor het betaalgemak binnen en buiten Nederland. We kunnen veiliger betalen, gemakkelijker betalen, sneller betalen en internationaal betalen. Toch ziet een groot deel van de Nederlanders deze voordelen nog niet in: de Nederlandsche Bank deed afgelopen jaar onderzoek naar het bezit en gebruik van creditcards en Nederland. Hierbij kwamen de onderzoekers uit op een interessante waarneming: ongeveer 55% van de Nederlanders heeft een creditcard maar het is maar een klein deel hiervan dat ook daadwerkelijk gebruik maakt van het betaalpasje.

Nederland nog steeds niet massaal aan creditcard


Bang voor de creditcard

Het is zeer bijzonder te noemen dat juist de normaal gesproken gedurfde Nederlander een stuk terughoudender is wanneer het om betalen met creditcard gaat. Quote noemde het in een artikel afgelopen jaar zelfs dat het Nederlandse creditcardgebruik ver achter blijft ten opzichte van alle andere landen op de wereld. Hierbij wordt ‘bang zijn’ voor het gebruik van de creditcard als grootste reden genoemd. Lange tijd bleven de betaalpassen van aanbieders zoals Mastercard creditcard of de creditcard van Visa in het onbekende, waardoor men liever met de bekende pinpas betaalt. Ze zijn bang voor ‘verrassingen achteraf’ of denken dat het niet veilig is om een creditcard te gebruiken als betaalmiddel.


Onderzoek Nederlandsche Bank

Hierdoor is er de afgelopen vijf jaar zelfs nauwelijks tot geen verandering te zien in het gebruik van creditcards. De meeste van ons houden het pasje dus gewoon ongebruikt in de portemonnee. Een van de grootste conclusies van de Nederlandsche Bank is dat Nederlanders geen meerwaarde zien in het gebruiken van de creditcard; zij hebben genoeg aan hun bestaande passen die ze als een stuk veiliger bestempelen dan de creditcard. Wat ze hierbij vergeten is dat je als gebruiker van een dergelijk betaalpasje je eigen betaalgedrag in de hand hebt én dat aanbieders altijd moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Van onveilig(er) betalen is dus zeker geen sprake.


Creditcards veiliger dan ooit

Het opvallende hieraan is namelijk dat betalen met een creditcard júist veilig is. Tegenwoordig heb je digitale apps en programma’s waarmee je eenvoudig bij kunt houden wat je hebt uitgegeven. Iedere betaling met je creditcard wordt hier geregistreerd. Net als bij een gewone betaalpas kan het voorkomen dat dieven er met je pasje vandoor gaan. Het grote voordeel van een creditcard is echter dat je bij de meeste kaarten een aankoopverzekering afsluit van 180 dagen. Na deze dagen kun je deze verzekering uiteraard gewoon verlengen. Merk je dat er geld uitgegeven is met jouw creditcard wat je niet zelf hebt uitgegeven? Dan krijg je dit gewoon terug.

Internationaal betalen

Een ander groot voordeel van het hebben van een creditcard is dat je veel gemakkelijker en sneller internationaal kunt betalen. Dit geldt bijvoorbeeld zo in webshops, maar ook wanneer je in een ander land boodschappen wilt doen, je hotel wilt betalen of een etentje snel wilt afrekenen. Wist je dat je in Nederland ook gewoon op de meeste plekken kunt betalen met je creditcard? Nu de toeslagen op het gebruik van je creditcard ook nog eens gaan verdwijnen is het een stuk aantrekkelijker om met je creditcard af te rekenen. Je hoeft zeker niet al je betalingen te voldoen met je creditcard, maar het hebben van een dergelijke kaart is in veel gevallen uitermate handig.


Kies voor een prepaid creditcard

Zie je het zitten om over te stappen op een creditcard maar twijfel je nog? In dat geval kun je in het begin kiezen voor een prepaid creditcard aanvragen, waar je zelf een x bedrag op kunt zetten. Bij een normale creditcard krijg je altijd achteraf de maandrekening, bij een prepaid creditcard is dit niet zo. Hierbij kun je alleen uitgeven wat je er zelf opzet, zodat je zeker weet dat je geen geld uitgeeft dat je niet hebt. Nieuwsgierig naar de verschillende prepaid creditcards? De eerste stap is creditcards vergelijken zodat je zeker weet dat je de juiste kiest om uiteindelijk te kunnen genieten van het betaalgemak van de creditcard.

Credit card aanvragen
Vergelijk details
  • Total (0)
Vergelijk
0